Dr. Nagy István agrárminiszter 2022. december 15-17. között részt vett a Biológiai sokféleség egyezmény részes feleinek magas szintű szakaszán.

Biológiai sokféleség egyezmény három évtizeddel ezelőtt 1992-ben az Egyesült Nemzetek Szervezetének Rio de Janeiróban rendezett Környezet és Fejlődés Konferenciáján született meg. Az egyezmény jelentősége, hogy a legmagasabb nemzetközi politika szintjén foglal állást a társadalom és az élővilág, valamint a biológiai sokféleség viszonyának meghatározásában. Az Egyesült Államokat és Vatikánt kivéve a világ minden állama (196 részes fél) tagja az egyezménynek. A montreali esemény történelmi jelentőségű, mivel a következő évtizedre vonatkozó fő célkitűzéseket fekteti le annak érdekében, hogy visszafordítsuk a biológiai sokféleség csökkenésének tendenciáját világszerte. A döntéshozó ülés keretén belül a GMO-k nemzetközi szabályozásának 2030-ig szóló globális stratégiáját is elfogadták a világ országai, amelynek kidolgozásáért felelős munkacsoport üléseinek elnöklésére Dr. Andorkó Ritát, az Agrárminisztérium szakértőjét kérte fel az Egyezmény titkársága. Az, hogy a munkacsoportot magyar szakértő elnökölte, komoly szakmai elismerését jelenti annak a munkának, amit hazánk a GMO-k környezeti kockázatainak mérséklése és a magyar mezőgazdaság GMO-mentessége érdekében végez. Az egyezmény döntéshozó ülésén most első alkalommal képviselteti magát hazánk miniszteri szinten.

Nagy István agrárminiszter a programon való részvétel mellett találkozott Marie-Claude Bibeau kanadai mezőgazdasági és agrár-élelmiszeripari miniszterrel, Molnár Áron nt. úrral és Nagy Orbán Enikővel, a montreáli magyar református egyház vezetőivel, valamint ellátogatott a növénytermesztéssel foglalkozó Lufa Farmra, amelynek különlegessége, hogy ipari épületek tetején hoz létre veteményest hidroponikus körülmények között (termőtalaj jelenléte nélkül).