• 2024. január 1-én indult el a Nemzeti Virtuális Tér (NVT), ami a határon túli magyarok számára egy egyszerű regisztrációt követően, úgynevezett VPN szolgáltatás segítségével lehetővé teszi többek között a magyar műsorszolgáltatók által sugárzott, földrajzi szűrőrendszerrel védett médiatartalmakhoz való ingyenes hozzáférést.

• A szolgáltatás elindításával a magyar állam célja az volt, hogy a külhoni magyarok könnyebben tudjanak tájékozódni a digitális térben, egyszerűbben tudják elektronikusan intézni Magyarországon a közügyeiket, valamint kényelmesebben tudjanak részt venni a demokratikus közéletben.

• Az NVT hozzájárul a határainkon túl élő magyarok körében a magyar nyelv ápolásához, a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok megismertetéséhez, továbbá a magyar kultúra megőrzéséhez, védelméhez is.

• A szolgáltatásban jelenleg a közszolgálati média, így az M1, M2, M4 Sport, M5, Duna és Duna World csatornáinak online tartalmai érhetők el, azonban a jövőben magyar állam folyamatosan bővülő médiatartalmakat biztosít a jogosultak számára.

• Az NVT szolgáltatásra jogosult minden magyarországi elektronikus azonosító szolgáltatással (Ügyfélkapu, Ügyfélkapu+, Telefonos azonosítás, Arcképes azonosítás, eSzemélyi) rendelkező természetes személy, aki Magyarország határain kívül tartózkodik és a szolgáltatás igénybevételéhez érvényes regisztrációval rendelkezik.

• Regisztrálni a magyarorszag.hu kormányzati portálon, az Utazás külföldre/Külföldi tartózkodás és letelepedés/Nemzeti Virtuális Tér menüpontban lehet, az ott leírt feltételek teljesülése esetén. A regisztráció és a szolgáltatás használata díjmentes.