Konzuli ügyintézés

Oldalainkon tájékozódhat a konzuli szolgálat érdekvédelmi tevékenységéről és a konzulnál kezdeményezhető ügyekről.

  • Kérjük, hogy mielőtt telefonon vagy e-mailen megkeresne bennünket, tájékozódjon a honlapunkról! 
  • Teljes körű tájékoztatásra törekszünk, de a közérthetőség érdekében egyes esetekben a tájékoztatás nem a pontos jogi fogalmakat használja. Előfordulhat, hogy ügyében a honlapon feltüntetetteken túl további mellékletek bemutatására kötelezi az eljáró hatóság. Ilyen jellegű felelősséget a honlapunk tartalmáért nem vállalunk.
  • Honlapunkkal és a konzuli ügyintézéssel kapcsolatos észrevételeit megoszthatja velünk a 
  • consulate.mtr@mfa.gov.hu e-mail címen.

Konzulátusok Kanadában

A következő oldalainkon tájékozódhat a Kanadában elérhető hivatásos és tiszteletbeli konzulátusokról. Megtalálja elérhetőségeiket, az ügyintézéshez szükséges alapvető tudnivalókat, és időpontot is foglalhat. 


Utazás Kanadába

Ezeken az oldalakon hasznos tanácsokat talál Kanadába történő utazása előkészítéséhez, illetve tájékoztatjuk a bajba jutott magyar állampolgároknak nyújtott konzuli segítség formáiról:


Állampolgárság

Ezeken az oldalakon tájékozódhat a magyar állampolgárság igazolásáról és keletkezéséről, és részletes leírást adunk az állampolgársági kérelmek benyújtásáról:

Kiindulásként javasoljuk, hogy olvassa el:

Állampolgársági kérelmekre vonatkozó oldalak:


Anyakönyvi ügyek

Ezeken az oldalakon a Főkonzulátuson kezdeményezhető anyakönyvi ügyekről tájékozódhat. Ide tartoznak a külföldön történt születés, házasságkötés és haláleset hazai anyakönyvbe történő bejegyzése iránti kérelmek. Megtudhatja, hogyan tehet apai elismerő nyilatkozatot a konzul előtt, hogyan változtathat nevet és azt is, hogyan szerezhet be anyakönyvi kivonatokat Magyarországról:

Hazai anyakönyvezés:

​Egyéb anyakönyvi ügyek:


​Útlevél

Ezeken az oldalakon tájékozódhat az úti okmányokkal kapcsolatos eljárásokról:


Hitelesítés és felülhitelesítés

Ezeken az oldalakon tájékozódhat a konzul közjegyzői jellegű tevékenységéről, mint az aláírás-, másolat- és fordításhitelesítés. Szintén megtalálja a kanadai kiállítású közokiratok magyarországi felhasználhatóságához szükséges diplomáciai felülhitelesítésről szóló tájékoztatónkat.


​Egyéb ügyek

Az alábbi oldalainkon a konzulnál kezdeményezhető egyéb ügyekről talál leírást. Nem szerepel itt minden lehetséges ügytípus, az egyéb ügyeket illetően a konzuli szolgálat honlapján, illetve a díjtáblánkból tájékozódhat. Az ügyekkel kapcsolatos kérdéseit küldje meg nekünk a consulate.mtr@mfa.gov.hu e-mail címünkre!


Konzuli díjak

díjtáblázatunk összegyűjtve tartalmazza a konzuli- és vízumdíjak Kanadában fizetendő összegét.


Felhívjuk figyelmét, hogy konzuli ügyekben telefonos tájékoztatást kizárólag hétfőtől péntekig 9:00-12:00 között tudunk adni

E-mail elérhetőség: mission.mtr@mfa.gov.hu

Konzuli ügyekben: consulate.mtr@mfa.gov.hu 

Ügyfélfogadási idők:

Kedd:                  9:00-12:00

Szerda:                9:00-12:00

Csütörtök:          13:00-16:00

Ügyintézés:

Ügyfeleinket előzetes időpont foglalás alapján fogadjuk. Időpontot foglalni az alábbi linken, illetve a honlapunk Kezdő oldalán az "Időpontfoglalás konzuli ügyintézéshez" menüpontban tud:

https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/home

Időpontfoglalást nem igénylő ügyek:

1. Ideiglenes útlevél ügyek (érvényes egyszeri utazásra, indokolt esetben)

2. Életbenléti igazolás hitelesítése (nyugdíjasoknak)

3. Halottszállítási engedély

4. Elkészült okiratok, dokumentumok átvétele

Fentiekben megjelölt, időpontfoglalást nem igénylő ügyek esetében az ügyfelek fogadása érkezési sorrendben történik. Az előzetes időpontfoglalással rendelkező ügyfelek azonban elsőbbséget élveznek, így hosszabb várakozási idővel kell számolni.

Az időpontfoglalás alapján kizárólag azon ügy intézésére van lehetőség, amelyre a foglalás szól.

Tekintettel az ügyfelek nagy számára, felhívjuk tisztelt figyelmüket, hogy, amennyiben az Ön által lefoglalt időponthoz képest késik, kérelmét nem tudjuk fogadni. Így az esetleges kellemetlenségek megelőzése végett, kérjük, hogy pontosan jelenjenek meg.

 

Konzuli díjak:

Minden díjat személyesen benyújtott kérelem esetén bankkártyával, postai úton benyújtott kérelem esetén "Embassy of Hungary" névre kiállított pénzesutalványon ("money order") fizetheti be.

Készpénzt és csekket nem tudunk elfogadni.

A magyarországi ügyintézést igénylő konzuli ügyek állásáról (útlevél, állampolgárság. születés/házasság anyakönyvezése) a konzulátus nem tud tájékoztatást adni. Amennyiben érdeklődni kíván, közvetlenül az adott magyarországi hivatalt keresse meg.

Az eljárás lezárultáról, a dokumentumok érkezéséről az adott ügy függvényében telefonon, e-mailben vagy postán értesítjük Önt.

Az egyes dokumentumok, okmányok átvételére munkanapokon ügyfélfogadási időben várjuk ügyfeleinket, amelyhez nem kell időpontot foglalni. 

Tájékoztatjuk kedves ügyfeleinket, hogy a Montreál-i Főkonzulátuson vízumkérelmek beadására nincs lehetőség. Vízumkérelmét lakóhelytől függetlenül benyújthatja Ottawában a Magyar Nagykövetség Konzuli Hivatalánál. Az eljárásról bővebb tájékoztatást a nagykövetség honlapján talál.

Várjuk szeretettel !